Home > Niepełnosprawni > Niepełnosprawni w hołdzie Janowi Pawłowi II

„Przez przyjęcie osoby niepełnosprawnej,
albo podjęcie się opieki nad nią,
wchodzicie w trudną i wymagającą drogę, która co dzień
przynosi swoje blaski i cienie.
Pomagajcie osobom niepełnosprawnym (…)”
Jan Paweł II

Jan Paweł II, nasz Wielki Rodak  z wielką troską pochylał się nad człowiekiem chorym, cierpiącym i niepełnosprawnym. Dzisiaj 16 października, w rocznicę wyboru na Stolicę Piotrową niepełnosprawni oddali hołd świętemu Janowi Pawłowi II.

Centrum Osób Niepełnosprawnych Caritas zgromadziło całe środowisko osób niepełnosprawnych z terenu Miasta Rzeszowa oraz z Warsztatów Terapii Zajęciowej, Środowiskowych Domów Samopomocy. Spotkanie rozpoczęło się słowem wstępnym ks.bp Jan Wątroba, Biskupa Rzeszowskiego, który przypomniał o pontyfikacie Jana Pawła II i jego roli w życiu Kościoła.

Następnie, przy pięknej pogodzie wszyscy uczestniczyli w uroczystej Eucharystii pod przewodnictwem Księży Dyrektorów Caritas Stanisława Słowika, ks. Władysława Jagustyna oraz Duszpasterza Niepełnosprawnych ks. Ludwika Krupy.

Po Eucharystii zebrani udali się pod pomnik JPII przy rondzie na ul.Marszałkowskiej , następnie ucztowali w ogrodach WTZ Caritas przy ul. Lubelskiej 13.