Home > Akcje > Wigilie Caritas w Jaśle i Rzeszowie

Wigilia w Jaśle

W dniu 22 grudnia br. w budynku Zespołu Szkół Miejskich Nr 1 w Jaśle, odbyło się wigilijne spotkanie dla potrzebujących i podopiecznych Okręgu Caritas Jasło oraz miejscowej Kuchni dla ubogich. Wigilię rozpoczęły występy artystyczne przygotowane przez uczniów „jedynki”. Potem była modlitwa, przekazanie betlejemskiego światła pokoju przez harcerzy, łamanie się opłatkiem. Do wieczerzy zasiedli ubodzy, samotni, bezdomni, a także rodziny z dziećmi, których sytuacja finansowa na co dzień jest bardzo trudna. Wśród zaproszonych gości byli: pasterz Kościoła rzeszowskiego Ks. Bp Jan Wątroba, ks. dr Piotr Potyrała – zastępca dyrektora Caritas Diecezji Rzeszowskiej, ks. Zbigniew Irzyk – Dziekan Dekanatu Jasło – Wschód, Pan Poseł Bogan Rzońca, Burmistrz Jasła Ryszard Pabian,  Dyrektor MOPS Jasło Dorota Lignar, Prezes Rzeszowskiego Towarzystwa im. św. Brata Alberta Aleksander Zacios. Uczestników i Gości przywitał ks. dr Marian Putyra – dyrektor Okręgu Caritas w Jaśle.

Wigilia była zorganizowana przez Okręg Caritas przy finansowym wsparciu MOPS Jasło.

Wigilia w Rzeszowie

Następnego dnia 23 grudnia br. w Centrum Charytatywnym przy ul. Jana Styki w Rzeszowie odbyła się wigilia dla mieszkańców schronisk dla kobiet i mężczyzn i korzystających z kuchni prowadzonej przez Rzeszowskie Towarzystwo Pomocy im. św. Brata Alberta i Caritas.  Gośćmi spotkania byli m.in. Biskup Ordynariusz Jan Wątroba, wicemarszałek Województwa Stanisław Kruczek, przewodniczący Sejmiku Wojewódzkiego Jerzy Cypryś, Dyrektor ROPS Jerzy Jęczmienionka. Wojewodę reprezentował Rafał Czupryk. Miasto Rzeszów, z którym Caritas od 25 lat owocnie współpracuje (także przez finansowe wsparcie obecnej wigilii) reprezentowali wiceprezydent Stanisław Sieńko, Przewodniczący Rady do Spraw Rodziny Sławomir Gołąb oraz Dyrektor MOPS Jacek Gołubowicz. Stałym Gościem podobnych spotkań jest dr inż. Mieczysław Janowski. Podczas wigilii Rzeszowskie Towarzystwo reprezentowali Zarząd wraz z Prezesem Aleksandrem Zaciosem. Diecezjalna Caritas była obecna w osobach ks.dyrektora Stanisław Słowika, wicedyrektorów ks.Bogdana Janika i ks.Piotra Potyrałę oraz s.Agatę Jakieła, sekretarz Caritas.

Ks.Biskup poświęcając opłatki i udzielając błogosławieństwa powiedział m.in.:

Pan Jezus nie wybrał Pałacu Cesarz Augusta,  to nie Cesarz jest w centrum opowiadania, ale małe miasteczko Betlejem, nie jego pałac, nawet nie gospoda ale stajenka zimny żłób, to Pan Jezus jest w samym Centrum historii, On wybiera takie miejsce.

Kończy się rok św. Brata Alberta, ale nie kończy się nasza wrażliwość na ludzi potrzebujących, obdarowujmy się bogactwem swego serca i dzielmy się tym co mamy, byśmy umieli przyjąć Miłość i ucieszyć się nią.

Wsparciem dla uczestników wigilii była pomoc rzeszowskich cukierników i ciastkarzy,  PSS „Społem” oraz od kilku restauracji. Szczególnym Darczyńcą tegorocznej wigilii w Jaśle i Rzeszowie była Firma Selgros, która przekazała m.in.: barszcz czerwony, karpia, kapustę, śledzie, napoje. Reprezentantką Firmy na wigilii w Rzeszowie była Irmina Dziedzic, a w Jaśle p.Alicja Jagielska – Czarnul. Wszystkich uczestników wigilii w Rzeszowie obsługiwała młodzież ze SKC z Wysokiej Głogowskiej oraz ZSE w Rzeszowie, a animację kolędową prowadzili klerycy z WSD w Rzeszowie.

wigilia jasło 003
wigilia jasło 004