Home > Akcje > Święto Młodzianków

28.XII.2017 – Spotkanie Rodzin Wielodzietnych

z Gminy Wielopole Skrzyńskie

Caritas Diecezji Rzeszowskiej kontynuuje zapoczątkowane w 1999 roku spotkania rodzin wielodzietnych posiadających co najmniej 4 dzieci, zawsze  w dniu męczeństwa Świętych Młodzianków 28 grudnia. W tym roku zostały zaproszone rodziny z Gminy Wielopole Skrzyńskie.  Z zaproszenia skorzystały 32 rodziny. Świętowanie rodzin rozpoczęło się uroczystą Eucharystią w miejscowym kościele pod przewodnictwem księdza biskupa Edwarda Białogłowskiego, z którym koncelebrowali: proboszcz parafii – ks. Mariusz Siniak, dziekan – ks. Józef Kłosowski oraz dyrektorzy Caritas – ks. Stanisław Słowik i ks. Władysław Jagustyn. Wśród rodzin byli obecni także: parlamentarzyści: senator Zdzisław Pupa i poseł Kazimierz Moskal, starosta Witold Darłak, wicestarosta Bernardeta Frysztak, wójt Marek Tęczar, przewodnicząca Rady Gminy Halina Poręba  i kierownik GOPS Bożena Ragińska-Olech.

W homilii biskup Edward powiedział m. in.:

„Dzisiaj przychodzimy do tej świątyni, aby podziękować za rodziny, szczególnie rodziny wielodzietne, (…) przychodzimy podziękować za każde przyjęte nowe życie. I za to Boże życie, które zostało przekazane dzieciom w sakramencie chrztu świętego”.

Następnie kaznodzieja mówił:

„Wrogość wobec nowego życia była nie tylko w sercu króla Heroda, ale rozlewa się nienawiść do nowego życia po świecie do dnia dzisiejszego. Tą nienawiścią  płoną nie tylko nie świadomi  doniosłości ludzkiego życia, ale także stawiani na świeczniku, aby przewodzili współczesnemu światu”.

Biskup wskazał także na piękną postawę znanej obrończyni życia w Kanadzie Mary Wagner która wielokrotnie za to była więziona.

Pasterz podziękował także Caritas za dostrzeżenie rodzin wielodzietnych i organizowanie takiej formy pomocy dla nich.

Po Mszy św. Pasterz udzielił każdej rodzinie indywidualnego błogosławieństwa wręczając im album Książki z Ojcem Świętym Janem Pawłem II, obrazek św. Rodziny oraz różaniec.

Drugim punktem dnia była agapa w miejscowym Gimnazjum. Zanim dzieci i rodzice zjedli smaczny obiad, nastrój dnia podkreślił występ młodzieżowego zespołu Uwielbienie z Brzezin. W organizację spotkania czynnie włączył się Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej z Panią Kierownik na czele oraz Szkolne Koło Caritas z miejscowego Gimnazjum pod kierunkiem ks. Michała Polańskiego.

W czasie posiłku głos zabrali goście a ks. Władysław Jagustyn będący zarazem diecezjalnym duszpasterzem Rzemieślników ogłosił konkurs kolęd dla dzieci a nagrodą był kawałek szopki z czekolady i piernika którą na tę okoliczność ofiarował znany rzeszowski  cukiernik Kazimierz Rak.

Po posiłku każda rodzina otrzymała paczki z żywnością, środkami czystości oraz art. szkolnymi i słodyczami.

Caritas serdecznie dziękuje szkole na czele z panią dyrektor Grażyną Król oraz pracownikom zaangażowanym w spotkanie.

Młodzianki 005
Młodzianki 008