Home > Bez kategorii > II turnus zimowiska Caritas w Myczkowcach

Do uczestników drugiego turnusu zimowiska w Myczkowcach (dzieci z dekanatów: Boguchwała, Sokołów Młp, Nowy Żmigród i z Domu Dziecka z Rzeszowa) przybył 8 lutego  br. biskup Edward Białogłowski. Pasterzowi towarzyszył wikariusz biskupi ks. Jan Szczupak oraz dyrektorzy Caritas ks. Stanisław Słowik  i ks. Władysław Jagustyn. Wśród gości była także dyrektor Domu Dziecka z Rzeszowa Urszula Polanowska.

Zgromadzonych  powitał dyrektor ośrodka ks. Bogdan Janik a kierownik turnusu Tadeusz Nizioł przedstawił program tygodniowego odpoczynku  wypełniony spotkaniami z IPN, Policją i PSP i licznymi konkursami. Strażacy na miejscowym  zbiorniku wodnym p/poż.  pokazali dzieciom sposób pomocy w ratowaniu podczas załamania się lodu

.

Grupa uczestników zimowiska zaprezentowała  przedstawienie, z którego płynie przesłanie, że należy szanować rodziców, pracować i pomagać. „Przyjaźń, miłość i rodzina to najpiękniejsza kraina”.

Biskup dziękując prowadzącym zimowisko: kierownikowi Tadeuszowi Nizioł, kapelanowi ks. Radosławowi Banaś, lekarzowi p.Czesławie Lubas, wychowawcom i młodzieży ZSG  oraz tym którzy je zorganizowali powiedział m.in.:

Najcenniejsze rzeczy są blisko nas. Największą wartością jest Bóg a stworzenie bez Stwórcy karleje. Grozi to nam gdy nie mamy więzi z Panem Bogiem.

Następnie  zachęcił do właściwych form przeżywania Wielkiego Postu, do modlitwy i pokuty i jałmużny. Błogosławieństwo biskupa i przekazanie wychowawcom pamiątkowych książek zakończyło podsumowanie turnusu.

nsmail-225
nsmail-223