Home > Bez kategorii > Dzień Chorego w Szpitalu Wojewódzkim nr 2 w Rzeszowie

Światowy Dzień Chorego w Szpitalu Wojewódzkim  im. św. Jadwigi Królowej

Biskup  Rzeszowski Jan Wątroba przybył w dniu 13 lutego br. do szpitala, aby z chorymi i personelem świętować  z racji dnia chorego.

Pierwszym punktem pasterskiej wizyty było poświęcenie nowego specjalistycznego sprzętu: neuronawigacji, neuromonitoringu, USG  oraz inkubatora dla niemowląt.

W drugiej części Pasterz Kościoła Rzeszowskiego przewodniczył Eucharystii w intencji chorych i tych wszystkich którzy im pomagają. Koncelebrowali z nim kapelani szpitala, księża:  Jacek Kaszycki, Bogusław Bembenik, Piotr Potyrała oraz dyrektor Caritas Diecezji Rzeszowskiej ks. Stanisław Słowik. W homilii biskup powiedział m. in.:

Świętujemy  Dzień Chorego w przeddzień Środy Popielcowej  która przez znak popiołu przypomina nam fundamentalna prawdę o kruchości życia ludzkiego. To prawda o nas, jesteśmy prochem. To proch w którym Bóg się zakochał i został dla człowieka sponiewierany… Jezus daje nam Matkę by z czułością troszczyła się o nas… Każdy z nas ma naśladować Maryję w tej trosce o bliźniego.

Następnie kaznodzieja podziękował szpitalowi za troskę o nowy sprzęt.

Po Mszy św. biskup nawiedził  oddział kardiologiczny spotykając się z chorymi i personelem.

szpi-11[1]
szpi-12[1]