Home > Bez kategorii > Rzeszowskie Kaziuki 2018

Po raz dziewiętnasty Rzeszowska Caritas zorganizowała „Kaziuki” w ramach liturgicznego wspomnienia św. Kazimierza patrona Polski i Litwy. Rzeszowscy cukiernicy i piekarze przygotowują słodkie wypieki: piernikowe serca, pięknie udekorowane i obwarzanki, które są rozprowadzane przez członków Szkolnych Kół Caritas i Parafialnych Zespołów Caritas przy dwudziestu rzeszowskich kościołach.

Gromadzone przy tej sposobności środki służą jako pomoc do wspierania młodych studentów polskiego pochodzenia z Roku zerowego Uniwersytetu Rzeszowskiego przygotowujących się do startu na pełne studia w różnych uczelniach Polski. Aktualnie w tym przygotowaniu bierze udział 35 młodych ludzi z: Kazachstanu, Mołdawii, Białorusi, Ukrainy i Rumunii.

Kościół św. Krzyża przy ul. 3-go Maja w Rzeszowie z jego proboszczem ks. prałatem Władysławem Jagustynem i zarazem duszpasterzem rzemiosła, po raz kolejny był centrum świętowania.

Uroczystą Eucharystię celebrował ks. Biskup Kazimierz Górny noszący imię świętego patrona. Homilię wygłosił ks. Marek Story, wicekanclerz Kurii Diecezjalnej w Rzeszowie. Po Mszy św. w kościele młodzi studenci zaprezentowali piękny program o św. Kazimierzu, przygotowany pod kierunkiem swoich opiekunów z Uniwersytetu Rzeszowskiego.

Nabycie słodkich piernikowych serc jest wyrazem miłości do młodych ze Wschodu. Caritas dziękuje wszystkim, którzy swoja ofiarą wsparli tę inicjatywę.

serce
ka-11