Home > Akcje > Zbiórka żywnosci

„Byłem głodny…” – Caritas gromadzi żywność dla ubogich

„Praktykowanie jałmużny uwalnia nas od chciwości i pomaga nam odkryć, że drugi człowiek jest moim bratem” („Orędzie papieża Franciszka na Wielki Post 2018 r.”).

Formą wielkopostnej jałmużny jest ofiarowanie żywności dla osób potrzebujących. Taki cel towarzyszył Zbiórce Żywności zorganizowanej 9 i 10 marca 2018 r. przez Caritas w całej Polsce. Tradycyjnie – w to dzieło pomocy włączyła się Caritas Diecezji Rzeszowskiej, której wolontariusze (członkowie Szkolnych oraz Parafialnych Kół Caritas) w ok. 70 sklepach zachęcali osoby robiące zakupy do przekazania części zakupionych produktów na rzecz ludzi najbiedniejszych. Wolontariusze (ponad 1000 osób), wśród których była m. in. Pani Małgorzata Rauch – Podkarpacki Kurator Oświaty, dyrektorzy szkół, nauczyciele, księża, rodzice uczniów – z wielkim zapałem uczestniczyli w akcji, a jej efektem było zgromadzenie dużej ilości żywności (konserwy, makaron, ryż, olej, mąka, cukier, kasza itp.). Zostanie ona wykorzystana podczas udzielania wielkanocnej pomocy ubogim, a także w okresie poświątecznym.

20180309_151348
20180309_144044