Home > Akcje > Świętowanie Dnia Dziecka w Stacji Opieki Caritas w Ropczycach

„Dzieci są niewinne, a przeto szczere, otwarte, czyli charakterem ich jest prostota”

bł. Edmund Bojanowski

Stacja Opieki Caritas w Ropczycach dnia 02.06.2018 r. zorganizowała z okazji Dnia Dziecka wspólne świętowanie.

To już po raz kolejny na imprezę plenerową zaproszono 63 dzieci w wieku od 3 do 13 lat z rodzin znajdujących się w trudnej sytuacji materialnej lub społecznej, będących pod stałą opieką Stacji Opieki Caritas w Ropczycach. Zabawę rozpoczęto o godz. 930 powitaniem dzieci i wspólną modlitwą.

Zabawę prowadziły Animatorki, które organizowały dzieciom zabawy i uczyły tańca, na konkursy też było wielu chętnych, a nagrody sprawiały dzieciom wiele radości. Popularnością cieszyło się malowanie twarzy w piękne wzory oraz balony w różnych kolorach i kształtach. Niesamowitą atrakcją, jak co roku były dmuchane zjeżdżalnie, które wręcz pochłaniały dzieci. Dzieciom przygotowano też poczęstunek: drożdżówki, kiełbaski z grilla, owoce, ciasto, napoje i watę cukrową. Niestety wesoła zabawa szybko się skończyła, ale przedłużeniem radości były prezenty – zabawki, przybory szkolne,  pluszaki  i słodycze.

Cieszymy się, że kolejny raz udało się nam przynieść radość dzieciom i rodzinom, którzy może teraz trochę gorzej się mają. Organizatorami pikniku były s. Elżbieta Żelasko – kierownik Stacji Opieki Caritas oraz s. Iwona Gorla.  Dziękujemy wszystkim, którzy odpowiadając hojnie na prośbę i wspierając to dzieło, okazali się dobrymi ludźmi, którzy potrafią się dzielić i mają odwagę w dzisiejszym świecie bezinteresownie pomagać. To oni sprawili, że ten dzień był piękniejszy i bogaty nie tylko w dary materialne, ale i radość i uśmiech, których nie da się przecenić. Szczególne słowa podziękowania kierujemy do: p. Urszuli Rymut – kierownika Warsztatów Terapii Zajęciowej Caritas w Ropczycach za ogromną życzliwość, współpracę i udostępnienie terenu oraz pomieszczeń; p. Klaudiusza, który zorganizował nagłośnienie i zajmował się grillowaniem; pracowników Warsztatów Terapii Zajęciowej – Moniki, Bożeny, Halinki, Anny, Witolda i Anny.

Impreza ta nie mogłaby się odbyć bez materialnego wsparcia sponsorów, dlatego podziękowania kierujemy do następujących firm i instytucji: Zakłady Magnezytowe Ropczyce S.A., BRUK BET Ropczyce – Jan Wrona, CERPLAST w Ropczycach – Krzysztof Walczyk, „Rega Yacht” PRODUKCJA JACHTÓW Babicz & Królikowski Spółka Jawna w Ropczycach, Cukrownia Ropczyce S.A.,  ZM Invest S. A. w Ropczycach, Kazimierz Moskal – Poseł na Sejm, Bank Spółdzielczy w Ropczycach,  Starostwo Powiatowe w Ropczycach, Urząd Miasta w Ropczycach,  Artykuły Instalacyjno- Przemysłowe Irena i Józef Misiura, Marta i Grzegorz Węglarz właściciele piekarni w Okoninie, Zakład Przetwórstwa Mięsnego H. i A. Paśko Sp. J w Ropczycach, Firma Handlowo – Usługowa ”ROWER” Adam Bieszczad w Ropczycach, Owocowy RAJ F.H.U. FRESH w Ropczycach Mirosław Szopiak, Hurtownia Owoców i Warzyw Rubin w Ropczycach Mieczysław Stec,  P.U.H RYMUT Sędziszów Małopolski, Centrum Szkoleń – Anna Sroka,  Agent PZU S.A. Maria Winkler, oraz osoby które pragną pozostać anonimowe.

Elżbieta Żelasko – kierownik Stacji Opieki Caritas w Ropczycach

Dzień Dziecka 18039