Home > Akcje > Ferie w Ośrodku w Budach Głogowskich

W pierwszym tygodniu zimowych ferii 2019 r. Caritas Diecezji Rzeszowskiej we współpracy z MGOPS w Głogowie Małopolskim zorganizowała w Ośrodku w Budach Głogowskich półkolonię dla dzieci. Codziennie od wczesnego rana przybywało tam ok. 140 dzieci. Ta liczba zwiększała się z dnia na dzień, ponieważ zarówno dzieci jak i rodzice informowali swoich znajomych, jak świetna zabawa jest w Caritasie – dlatego każdego dnia do listy uczestników kolonii dopisywane były kolejne dzieci.

Oprócz zabaw, konkursów, spektakli, zajęć sportowych, plastycznych i tanecznych – odbywały się również spotkania z zaproszonymi gośćmi, którzy opowiadali o swoich życiowych pasjach, rozbudzając zainteresowanie wśród dzieci i młodzieży. Wielkim zainteresowaniem cieszyło się spotkanie z Panem Maciejem Kunyszem – pracownikiem naukowym Polskiej Akademii Nauk, który zademonstrował niezwykle pasjonujące eksperymenty z dziedziny biologii, fizyki i chemii. Ratownik górski i pasjonat sportów zimowych wprowadził dzieci w świat sportu i wspinaczki wysokogórskiej. Z kolei ratownik medyczny – Pan Mariusz Jodłowski uczył zasad udzielania pierwszej pomocy. Profesjonalny zespół „Team Rzeszów” przeprowadził zabawy taneczne i zaprezentował elementy sztuki cyrkowej. Do kolonistów przybył z wizytą nawet dyrektor Caritas Polska – ks. Marcin Iżycki.

Sił dzieciom nie brakowało, ponieważ Caritas zapewniła wszystkim pyszne i obfite posiłki. Rekreacja, zabawa i nauka przebiegła w bezpiecznej atmosferze, a dziećmi opiekowali się pracownicy Ośrodka Caritas w Budach Głogowskich i MGOPS-u oraz wolontariusze na czele z Panią Justyną Ładoś.

Zapraszamy do galerii