Home > Akcje > Wigilia 2019 w Rzeszowie i Jaśle

Na zaproszenie Caritas Diecezji Rzeszowskiej i Rzeszowskiego Towarzystwa Pomocy im. św. Brata Alberta w dniu 24 grudnia do Centrum Charytatywnego przy ul. Jana Styki 21 przybyło blisko 300 osób: mieszkańcy rzeszowskich schronisk oraz osoby ubogie, samotne i bezdomni z Rzeszowa i okolicy. Z biednymi do stołu wigilijnego zasiadł ks. bp Jan Wątroba wraz z Rektorem WSD ks.Pawłem Pietrusiakiem oraz przedstawiciele władz Województwa i Miasta: wicewojewoda Lucyna Podhalicz, wicemarszałek Stanisław Kruczek, wiceprezydent Rzeszowa Andrzej Gutkowski, starosta rzeszowski Józef Jodłowski. Głównego darczyńcę Firmę Selgros reprezentował dyrektor regionu Andrzej Kras.

Po odczytaniu Ewangelii Biskup Rzeszowski odmówił modlitwę i pobłogosławił opłatki. W swoim słowie skierowanym do uczestników Wigilii powiedział:

„Dziś najważniejszy jest Pan Jezus w żłóbku, On zniża się do naszej małości, w Nim Ojciec Niebieski daje nam Brata, który przychodzi nas szukać. Panu Jezusowi zależny na  nas, zwłaszcza, gdy stracimy kierunek. Prawda o Bożym Narodzeniu, to prawda o naszym Bracie i Przyjacielu, Który nam przebacza jako Zbawiciel. Życzę, aby z Panem Jezusem spotkać się w Komunii św. bo to ten sam Jezus co w żłóbku.

Wszyscy zgromadzeni przełamali się pobłogosławionym opłatkiem i zasiedli do obfitego posiłku, przygotowanego przez kuchnię św.Brata Alberta. Darczyńcy Wigilii to: Selgros, MOPS, Cukiernie, Piekarnie oraz kilka Restauracji. Bezpośrednio przed świętami potrzebujący przekazano ponad tysiąc paczek.

Wszystkich uczestników Wigilii w Rzeszowie obsługiwała młodzież ze SKC z ZSE w Rzeszowie, a animację kolędową prowadzili klerycy z WSD w Rzeszowie.

W poniedziałek 23 XII br. na spotkanie wigilijne w Zespole Szkół Nr 4 w Jaśle – do uczestników kuchni Caritas przybył bp Jan Wątroba wraz z wicedyrektorem Caritas Diecezji Rzeszowskiej Piotrem Potyrałą. Gości, wśród których byli: senator Alicja Zając, europoseł Bogdan Rzońca, przewodniczący Rady Powiatu, Burmistrz Jasła wraz z przewodniczącym rady Miasta, wójt Gminy Jasła oraz ks.Dziekan Zbigniew Irzyk, powitał dyrektor Okręgu Caritas ks. dr Marian Putyra. Wolontariuszami przy Wigilii byli członkowie SKC z: „Chemika”, ZS Budowlanych i ILO.

Zapraszamy do galerii

23.XII. – Wigilia w Jaśle