Home > Akcje > Centralna Uroczystość Dnia Chorego

11 lutego o godz. 9.00 – CENTRALNA UROCZYSTOŚĆ DIECEZJALNA w Sanktuarium Pani Rzeszowa pod przewodnictwem Biskupa Rzeszowskiego Jana Wątroby z błogosławieństwem lourdzkim

Centralna uroczystość miała miejsce w Sanktuarium Pani Rzeszowa pod przewodnictwem Pasterza Kościoła Rzeszowskiego ks. Bp Jana Wątrobę. W imieniu wszystkich zgromadzonych w bazylice oraz łączących się przez fale Radia Rzeszów i Katolickiego Radia VIA Księdza Biskupa powitała chora na SM – Teresa Gajdek wraz z przedstawicielami WTZ Caritas przy ul. Krakowskiej 18.

W homilii Biskup powiedział m.in.:

Drodzy chorzy bracia i siostry! Wasza choroba, wasze niesprawności, wasze różne słabości ciała i ducha czasem, to one stawiają was w szczególny sposób pośród utrudzonych i obciążonych, które przyciągają wzrok i serce Jezusa(…) On zaprasza was abyście przyszli tylko do Niego, bo tylko w nim te wszystkie niepokoje, lęki, które rodzą się pośród utrapień i bolesnych doświadczeń, tylko w Nim znajdą siłę do pokonania trudności.

W tym szczególnym dniu chcemy sobie uświadomić, że sposób w jaki patrzymy na ludzkie cierpienie jest sprawdzianem i gestem naszej wrażliwości. (…) Człowiek chory oprócz tej fachowej terapii, tak ważnej przecież, człowiek potrzebuje bliskości, wsparcia, obecności, słowa, uwagi, troskliwości, jednym słowem miłości. (…) tego słowa wsparcia potrzebują bliscy chorego, którzy widzą jak on cierpi, jak odchodzi, oni czasem mniej niż on sam chory rozumieją sens tego cierpienia.

Po Eucharystii Ks. Biskup udzielił błogosławieństwa Najświętszym Sakramentem na sposób lourdzki.

Na zakończenie uroczystości Ojcowie udzielali Sakramentu chorych, natomiast klerycy wszystkim uczestnikom rozdali okolicznościowe obrazki.

Zapraszamy do galerii