Home > Bez kategorii > Pomoc powodzianom – II transza

1 744 800 zł (milion siedemset czterdzieści cztery tysiące osiemset zł) – to kwota, którą Caritas Diecezji Rzeszowskiej zebrała i przekazała rodzinom poszkodowanym w powodzi, która przeszła przez wiele rejonów województwa podkarpackiego pod koniec czerwca bieżącego roku.

Już kilkanaście godzin po tym kataklizmie rzeszowska Caritas dostarczyła pomoc rzeczową (żywność, wodę, środki czystości, osuszacze). Ponadto, dzieci z rodzin, których domy zostały najbardziej zniszczone – skorzystały z wypoczynku wakacyjnego w Ośrodku Caritas w Myczkowcach.

Centralnym punktem pomocy powodzianom było wsparcie finansowe. Dzięki zarządzonej przez Księdza Biskupa Jana Wątrobę zbiórce do puszek we wszystkich parafiach Diecezji Rzeszowskiej oraz darowiznom przekazanym przez Caritas Polska, Fundację PGE i Archidiecezję Katowicką, a nade wszystko dzięki hojności ofiarodawców – Caritas Diecezji Rzeszowskiej z pierwszą transzą wsparcia dotarła do rodzin z miasta Jasła, gminy Jasło, gminy Skołyszyn, gminy Chmielnik, gminy Tyczyn, gminy Kołaczyce oraz gminy Wojaszówka już na początku lipca. Kontynuacją pomocy finansowej była druga transza, którą poszkodowani otrzymali pod koniec lipca oraz pierwszego sierpnia. Do najbardziej dotkniętej skutkami powodzi Trzcinicy – Caritas przekazała 671 500 zł. Natomiast łączna kwota zebranych środków (1 744 800 zł) – trafiła do 430 rodzin.

W imieniu tych, którzy za pośrednictwem Caritas Diecezji Rzeszowskiej otrzymali pomoc – składamy serdeczne podziękowanie wszystkim Ofiarodawcom.

Pomoc powodzianom – II transza