Home > Bez kategorii > Asystenci osób niepełnosprawnych: nowa forma pomocy od rzeszowskiej Caritas

Asystenci osób niepełnosprawnych stanowią wielkie wsparcie dla rodzin, w których są niepełnosprawne osoby. Zabierają osobę niepełnosprawną na spacer, na zakupy, do urzędu, do fryzjera czy do kościoła. To asystenci osób niepełnosprawnych, zatrudnieni przez Caritas Diecezji Rzeszowskiej.

Na wielką potrzebę takiego wsparcia zwracali uwagę rodzice osób niepełnosprawnych. To oni zwrócili się z prośbą, na którą skutecznie odpowiedziała rzeszowska Caritas, pisząc odpowiedni projekt do Ministerstwa Rodziny i Polityki Społecznej. Projekt zyskał akceptację Ministerstwa i dzięki temu dyrektor Caritas Diecezji Rzeszowskiej – ks. Piotr Potyrała podpisał umowę na realizację projektu „Asystent osobisty osoby z niepełnosprawnościami”.

Środki na realizację tego zadania wynoszą 2 152 200 zł. Jest to aktualnie największy tego rodzaju projekt w województwie podkarpackim i jeden z największych w Polsce. Dzięki niemu – Caritas Diecezji Rzeszowskiej obejmuje realnym wsparciem nie tylko 80 osób niepełnosprawnych, ale również odciąża ich rodziców, a także wspiera asystentów, którzy są zatrudnieni przez Caritas i otrzymują wynagrodzenie.