Home > Akcje > 1000 świątecznych paczek od Caritas Diecezji Rzeszowskiej dla ubogich

Od wielu lat Caritas Diecezji Rzeszowskiej organizowała śniadanie wielkanocne dla ubogich, bezdomnych i samotnych, w którym uczestniczyło 300 osób. Trudna sytuacja pandemiczna sprawiła, że zorganizowanie tak dużego spotkania jest niemożliwe. Z tego powodu – rzeszowska Caritas przygotowała inną formę świątecznej pomocy dla najbardziej potrzebujących. Pracownicy i wolontariusze przez tydzień pakowali świąteczne zestawy, które zawierały żywność oraz środki czystości. Pakiet żywnościowy obejmował 16 produktów, m.in. świąteczna wędlinę, konserwy, żurek, 3 dania gotowe, chrzan, olej, cukier, mąkę, słodycze i herbatę. Pakiet chemii gospodarczej zawierał kapsułki do prania, płyn do płukania oraz środki czystości.

Przygotowanie aż 1000 tak bogatych paczek wielkanocnych stało się możliwe dzięki ludziom wspierającym działalność Caritas Diecezji Rzeszowskiej oraz dzięki darom przekazanym przez prywatne firmy. Wielkanocne dzieło zostało także dofinansowane przez Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Rzeszowie.

W Wielkim Tygodniu osoby ubogie, bezdomne i samotne otrzymywały przygotowane prezenty wielkanocne. Wiele osób podnosząc 2 zestawy składające się na świąteczną pomoc (z żywnością i środkami czystości) – mówiło: „Jak tego jest dużo! Jakie to ciężkie…”. Ufamy, że ta forma pomocy od Caritas Diecezji Rzeszowskiej pomoże osobom znajdującym się w trudnej sytuacji życiowej godnie przeżyć Święta Wielkanocne.