Home > Akcje > Majówkowa pomoc od Caritas

Osoby samotne, chore, niepełnosprawne, z niewielką emeryturą lub jedynie z minimalnym zasiłkiem: takim mieszkańcom gminy Skołyszyn pospieszyła z pomocą Caritas Diecezji  Rzeszowskiej. Większość tych osób nigdy nawet nie była w Rzeszowie. Dlatego 21 maja 2021 r. – Caritas – z Rzeszowa przybyła do nich ze wsparciem.

Obdarowani otrzymali paczki, których szacunkowa wartość wyniosła ok. 150 zł. W każdej z nich były konserwy mięsne i rybne, pasztet, gotowe dania mięsne, makaron, słodycze, a także środki czystości. Jedna z osób, która otrzymała taką pomoc, wzruszyła się do łez, mówiąc: „Ja nie biorę żadnej emerytury, mam tylko zasiłek z GOPS-u i po prostu korzystam tylko z opieki naszej tu w Skołyszynie. Nic więcej nie mam, żadnych stałych dochodów. Mąż mi zmarł we wrześniu, zostałam sama z córką i wnuczkiem jest mi bardzo ciężko. Jak to dobrze, że Caritas tak pomaga…”.

Podobna akcja pomocy została przeprowadzona z okazji Niedzieli Miłosierdzia wśród najuboższych mieszkańców gminy Nowy Żmigród.

ks. dr Piotr Potyrała
dyrektor Caritas Diecezji Rzeszowskiej