Home > Placówki > 25 lat okręgu Caritas w Jaśle

22 września 2022 r. Caritas okręgu jasielskiego świętowała 25-lecie swojej działalności. Licznie zgromadzonych gości powitał ks. Prałat dr Marian Putyra, który od początku istnienia jasielskiego okręgu Caritas jest jego dyrektorem.  Centralnym punktem tego świętowania była Msza św., której przewodniczył ordynariusz Diecezji Rzeszowskiej – Biskup Jan Wątroba.

,,Taka uroczystość jak dzisiejsza, daje nam ogromną porcję optymizmu, a jednocześnie pokazuje jak wiele można zrobić gdy współdziałamy i współpracujemy’’

– zaznaczył pasterz Diecezji Rzeszowskiej.

Kazanie wygłosił ks. prał. Stanisław Słowik – wieloletni dyrektor Caritas Diecezji Rzeszowskiej. Kaznodzieja przypomniał, że pierwszym zadaniem okręgu Caritas – Jasło było uruchomienie kuchni dla ubogich. Następnie pojawiły się kolejne dzieła: prezenty z okazji św. Mikołaja dla dzieci z ubogich rodzin, Wigilie dla ubogich i bezdomnych, wypoczynek zimowy i wakacyjny dla dzieci, Spartakiady dla niepełnosprawnych, pomoc dla poszkodowanych w powodziach, a także ofiar innych żywiołów i wojen. W 2000 r. Caritas okręgu Jasło rozpoczęła prowadzenie schroniska dla bezdomnych. Największym dziełem jasielskiego okręgu Caritas jest Zakład Pielęgnacyjno-Opiekuńczy dla obłożnie chorych, zwany potocznie „Hospicjum”.

Po Mszy św. ks. Piotr Potyrała, dyrektor Caritas Diecezji Rzeszowskiej, podziękował wszystkim zaangażowanym w dzieło jasielskiego Caritasu. Mówił:

„Jak wspaniali ludzie go tworzą! Ludzie, dla których ten ośrodek jest nie tylko miejscem pracy, ale jest przestrzenią wypełniania Chrystusowego przykazania miłości.”

Wyrazy szczególnego uznania dyrektor rzeszowskiej Caritas skierował do ks. prał. Mariana Putyry – dyrektora Caritas w Jaśle. Ks. Potyrała podkreślił że

„dzisiaj trzeba by nie lada wysiłku, aby znaleźć ważne wydarzenie w Jaśle, przy którym nie byłoby ks. prałata Mariana. Wybudowane kościoły, utworzone Centrum Charytatywne, a nade wszystko Hospicjum – to wielkie dzieła, w których jest obecny Jezus.”

W czasie uroczystości Caritas Diecezji Rzeszowskiej przyznała pośmiertnie śp. Senatorowi Stanisławowi Zającowi najwyższe odznaczenie – statuetkę „Miłosiernego Samarytanina”. Statuetki „Błogosławieni miłosierni” zostały wręczone Pani Jolancie Majce i Pani Jolancie Gozdalskiej z jasielskiego oddziału Caritas.

Po zakończonej Mszy św. Biskup Jan Wątroba odwiedził wszystkich chorych, przebywających w „Hospicjum” Caritas w Jaśle.

Zapraszamy do galerii