Start
Witamy na stronach Caritas Diecezji Rzeszowskiej!
Kolonia Caritas w Myczkowcach !!!

W sobotę 15 lipca br. do kolonistów odpoczywających w Myczkowcach przybył ksiądz biskup Edward Białogłowski. Pasterzowi towarzyszyli dyrektorzy Caritas: ks. Stanisław Słowik i ks. Władysław Jagustyn. Liczbę 160 uczestników stanowią dzieci z dekanatu Ropczyce, Gminy Skołyszyn, parafii św. Józefa Sebastiana Pelczara z Rzeszowa oraz Ośrodka Szkolno-Wychowawczego z Frysztaka. Kierownikiem pierwszego turnusu jest pani Krystyna Ostrowska, a duchową opiekę sprawuje ks. Krzysztof Cieśla.

Na scenie ośrodka dzieci zaprezentowały refleksyjny program o wierze, nadziei i miłości.

Ksiądz biskup na ręce miejscowego dyrektora - ks. Bogdana Janika, podziękował Caritas za troskę o dzieci. Szczególną wdzięczność wyraził wobec społecznej kadry wychowawców i służby medycznej.

Następnego dnia Eucharystię z odpoczywającym dziećmi celebrował dyrektor Caritas Polska - ks. Marcin Iżycki, po której spotkał się z kolonistami w auli ośrodka.

W ramach wypoczynku realizowany jest program FIO pn. „Kształcenie i promocja kompetencji obywatelskiego patriotyzmu dzieci i młodzieży zagrożonych wykluczeniem społecznym”. Oprócz wycieczek, konkursów, gier i zabaw z dziećmi spotykają się, jak również prowadzą zajęcia przedstawiciele: WORD, Straży Pożarnej, Policji, przewodników bieszczadzkich, IPN i Grupy Rekonstrukcyjnej z Sanoka.

kolonia_4

kol_6

Galeria zdjęć - ZAPRASZAMY !!!

Kolonia polonijna w Ośrodku Caritas w Myczkowcach !!!

W dniach od 09 do 22 czerwca br. na zaproszenie Caritas Diecezji Rzeszowskiej w Ośrodku Wypoczynkowo-Rehabilitacyjnym w Myczkowcach przebywało na kolonii 120 dzieci polskiego pochodzenia z Ukrainy z: Czortkowa, Koziatynia, Lwowa i Wołodarska. Odpoczynek został zrealizowany przy finansowym wsparciu Kancelarii Senatu i Caritas diecezji.

Podczas wypoczynku dzieci korzystały z licznych atrakcji Ośrodka (hipoterapia, zwierzyniec, Centrum Ekumeniczne, Ogród Biblijny oraz boiska sportowe), a także zwiedziły Bieszczady i okolice.

20 czerwca br. w Rzeszowie – w stolicy diecezji – koloniści spotkali się z ks. bp. Edwardem Białogłowskim; który w kościele św. Krzyża celebrował w ich intencji Eucharystię. W homilii biskup pozdrowił uczestników, dziękując im za kultywowanie tradycji i piękne śpiewy. Wyraził także wdzięczność społecznej kadrze wychowawców, na czele z Marią Miąso – wieloletnim kierownikiem niniejszych turnusów.

Podczas Liturgii dzieci śpiewały pieśni w języku polskim i ukraińskim.

Stało się tradycją, że po Mszy św. nasi goście zostali poczęstowani pizzą i lodami - przy posłudze członków SKC z I LO w Rzeszowie.

kolonia_2

polonia_5

Galeria zdjęć - ZAPRASZAMY !!!