Home > Projekty > Sprzęt pomaga

,,Sprzęt pomaga” – bezpłatna wypożyczalnia sprzętu medycznego i rehabilitacyjnego

Wypożyczalnia prowadzona jest przez Caritas Diecezji Rzeszowskiej. Z jej usług mogą skorzystać osoby zamieszkałe na terenie Rzeszowa oraz powiatów: rzeszowskiego, ropczycko-sędziszowskiego, jasielskiego, strzyżowskiego oraz kolbuszowskiego.

W ramach projektu ,,Sprzęt pomaga” zostały utworzone trzy nowe wypożyczalnie sprzętu pielęgnacyjnego, rehabilitacyjnego i wspomagającego w Tyczynie, Ropczycach i Cmolasie. Została również doposażona istniejąca wypożyczalnia sprzętu w Rzeszowie.

Asortyment, którym dysponują wypożyczalnie jest bardzo szeroki tak, aby móc zaspokoić potrzeby osób z różnymi schorzeniami, dysfunkcjami czy niepełnosprawnościami. Są to m. in. łóżka elektryczne, materace przeciwodleżynowe, wózki inwalidzkie, kule, laski, chodziki, podnośniki, pionizatory, koncentratory tlenu, inhalatory, lampy, ciśnieniomierze, ortezy oraz sprzęt do rehabilitacji ruchowej m. in. piłki, rowerki, steppery, wioślarze i in.