Home > Bez kategorii > Dzień Chorego w DPS ul. Załęska w Rzeszowie

Światowy Dzień Chorego w DPS na ul. Załęskiej w Rzeszowie

W poniedziałek 12 lutego do Domu Pomocy Społecznej przy ul. Załęskiej w Rzeszowie przybyły delegacje z 24 takich placówek z terenu województwa podkarpackiego. Uroczystej Eucharystii przewodniczył biskup Edward Białogłowski. Celebrowali z nim księża: ks. Stanisław Wójcik, proboszcz i kapelan oraz ks. Stanisław Słowik, dyrektor CDR.

W  homilii biskup nawiązał do 160 rocznicy objawień w Lourdes. Maryja prosiła o modlitwę, o wybudowanie kościoła. Specjalnością tego sanktuarium jest światło i woda. Mówił następnie, że wczoraj w Lourdes  międzynarodowa komisja zatwierdziła 70 cud, którego tym razem doznała francuska zakonnica… Dziś od św. Jakuba usłyszeliśmy zasady wiary, która ma być wytrwała. Przykładem takiej postawy są Sybiracy których tak wielkie doświadczenie wzbudziło szczególną wytrwałość. Kaznodzieja cytując na końcu Benedykta XVI powiedział: Kto wierzy nigdy nie jest sam. Biskup dodał: Kto wierzy, Maryja jest z nim.

Po Mszy św. główny celebrans nawiedził chorych którzy ze względu na swój stan nie mogli przybyć do kaplicy.

Podczas agapy kapela z Budziwoja swoimi występami ubogaciła piękne spotkanie mieszkańców domu i licznych gości.

DPS Zaleska 002
DPS Zaleska 001