Home > Ośrodki > Ośrodek Wypoczynkowo-Rehabilitacyjny Caritas w Myczkowcach

Ośrodek Rehabilitacyjno – Wypoczynkowy Caritas
w Myczkowcach

Jest jednym z najatrakcyjniejszych miejsc w Bieszczadach. Ośrodek powstał po przejęciu w 1994 r. przez Caritas Diecezji Rzeszowskiej obiektów i terenu po jednostce wojskowej. Na terenie tym o powierzchni około 9 ha oprócz obiektów mieszkalnych i rehabilitacyjnych podziwiać można między innymi: największy w kraju Ogród Biblijny, Centrum Kultury Ekumenicznej z ponad 140 miniaturami świątyń karpackich, kompleks sportowo rekreacyjny czy mini zoo.

Ośrodek w szczególny sposób służy na koloniach  czy zimowiskach dzieciom z rodzin biednych, niepełnosprawnym, dzieciom z Ukrainy i Białorusi oraz osobom indywidualnym.

Kaplica NMP Królowej Matki Pięknej Miłości

Została wzniesiona w 2003 r. Kamień węgielny pod jej budowę poświęcił papież Jan Paweł II 18.08.2002 r. podczas mszy odprawianej w Krakowie.

Wnętrze kaplicy wyposażone zostało między innymi w drewniane rzeźby przedstawiające między innymi: bł. Karolinę Kózka, św. Jadwigę Królową, św.Stanisława Kostkę, św.Kazimierza oraz figurę patronki świątyni Matki Bożej Pięknej Miłości w towarzystwie aniołów. W ścianie bocznej kruchty wmurowany jest kamień węgielny oraz krótka informacja na ten temat.

Centrum kultury Ekumeniczne im. Jana Pawła II – park miniatur

16 października 2007 w ośrodku Caritas w Myczkowcach zostało otwarte Centrum Kultury Ekumenicznej. Centrum powstało z inicjatywy księdza Bogdana Janika, dyrektora ośrodka w Myczkowcach i zostało zadedykowane Janowi Pawłowi II – wielkiemu orędownikowi ekumenizmu.

Na blisko hektarowej powierzchni zgromadzono tu 140 makiet cerkwi greckokatolickich, prawosłowanych oraz kościołów rzymskokatolickich z terenu południowo-wschodniej Polski, Słowacji oraz Ukrainy. Wszystkie miniatury wykonano w skali 1:25.

Teren został podzielony na 10 niewielkich wzgórków, na których stanęły obiekty z poszczególnych regionów, pogrupowane tematycznie. Makiety otoczono miniaturową roślinnością, podobną do tej, która znajduje się przy poszczególnych świątyniach. Po kamieniach płyną potoki, szumi woda a z cerkiewek (bo tych jest najwięcej) rozbrzmiewają starocerkiewne śpiewy. W centrum parku umieszczono pomnik wielkiego Jana Pawła II.

Ogród Biblijny w Myczkowcach

Powstał na przełomie 2009 i 2010 roku. Jest to drugi taki obiekt w Polsce (pierwszy powstał w Proszowicach w Ośrodku Caritas Diecezji Kieleckiej). Został oddany 17 maja 2010 r. celem upamiętnienia 90-tej rocznicy urodzin Jana Pawła II. Urządzony w formie parku linearnego zajmuje powierzchnie 80 arów.

Kawiarnia św. Franciszka

W kawiarni czujemy się jak w mini muzeum przyrodniczym z eksponatami ptaków i zwierząt. Zgromadzone tu eksponaty to zwierzęta i ptaki , które straciły życie w różnych wypadkach. W rogu kawiarni w otoczeniu zwierząt umieszczona została figura św. Franciszka.

Zapraszamy do oglądania stron WWW poświęconych prezentacji Ośrodka i form jego działalności.