Home > Akcje > „Bądźmy Razem” – Dzień Matki i Dziecka w Rzeszowie

Po raz 25 Caritas Diecezji Rzeszowskiej zorganizowała festyn rodzinny z okazji Dnia Matki i Dziecka pod hasłem „Bądźmy Razem”.

Spotkanie rozpoczęło się w kościele św. Krzyża w Rzeszowie uroczystą Mszą św. o godz. 12.15 w Uroczystość Zesłania Ducha Świętego połączona z osiemnastą rocznicą przyjęcia święceń biskupich przez Pasterza Rzeszowskiego, oraz uczczeniem urodzin św. Jana Pawła II. Koncelebrowanej Mszy św. przewodniczył bp Jan Wątroba.

Uroczyste świętowanie Dnia Matki i Dziecka, dzięki inicjatywie Rzeszowskiego Rzemiosła wraz z jego duszpasterzem ks. prałatem Władysławem Jagustynem połączone było z Papieską Kremówką, którą zorganizowano już po raz dwunasty na ul. 3-go Maja w obecności licznych pocztów sztandarowych, prezydenta Miasta, Starszyzny Cechowej, gości cukierników z Wadowic, Bielska Białej i Podkarpacia. Wypiek cukierników pobłogosławił Ksiądz Biskup, po czym rozdano 12 tysięcy porcji. Długość stołu, na którym rozłożono kremówkę, nawiązywała do roku urodzenia papieża i wynosiła 98 metrów.

Następnie, prowadzeni przez Dziewczęcą Orkiestrę Dętą Szałamaistek i Zespół Mażoretek z WDK pod batuta Kamila Niemca radosny orszak przeszedł na Rynek. Na estradzie oficjalnego otwarcia festynu dokonali: wiceprezydent Rzeszowa Stanisław Sieńko oraz dyrektor Caritas Diecezji Rzeszowskiej ks. Stanisław Słowik.

Od godz. 1400 do 2000 licznie zgromadzone rodziny z dziećmi, przedstawiciele placówek dla osób niepełnosprawnych, zostali ubogaceni występami zespołów muzycznych, tanecznych i sportowych. Na scenie wystąpił między innymi Studencki Zespół Pieśni i Tańca Politechniki Rzeszowskiej Połoniny oraz Soliści i grupy artystyczne z WDK w Rzeszowie: Klub Bezpieczeństwa Dzieci i Młodzieży pokaz, Zespół Taneczny Form Nowoczesnych Impet, Wokaliści Iwony Josse-Jakubiec, Dziecięcy Zespół Artystyczny Uśmiech. Na płycie Rynku dużym zainteresowaniem cieszył się występ Krystiana Herby specjalizujący się w trialu rowerowym.

Atrakcją dla dzieci była dmuchana zjeżdżalnia oraz przejażdżka motocyklami. Dwa tysiące dwieście dzieci, w tym dzieci z placówek specjalistycznych otrzymało paczki, przekazane przez BIEDRONKĘ. Tradycyjnie firma KORAL obdarowała dzieci lodami. Wszystkie zespoły: dziecięce, młodzieżowe, a także dorośli wykonawcy oraz sportowcy, społecznie zaprezentowali się na estradzie.

W organizację imprezy włączyła się młodzież i opiekunowie Szkolnych Kół Caritas z III LO, IX Liceum, ZSG z Rzeszowa oraz Caritas Academica Uniwersytetu Rzeszowskiego.

Na zakończenie ks. Stanisław Słowik – dyrektor Caritas Diecezji Rzeszowskiej podziękował Prezydentowi Miasta, wszystkim wykonawcom, sponsorom, darczyńcom, a także zaangażowanym w organizację festynu oraz konferansjerce Pani Justynie Polanowskiej. Dzień Matki i Dziecka pod hasłem „Bądźmy Razem” zakończył występ Zespołu Klang oraz wspólna modlitwa w intencji rodzin połączona z odśpiewaniem Apelu Jasnogórskiego.

Bądźmy Razem 021
Bądźmy Razem 017