Rzeszów
Jedną z pierwszych inicjatyw podjętych przez Caritas Diecezji Rzeszowskiej było utworzenie kuchni dla ubogich.
Inauguracja tej działalności nastąpiła w Wigilię Bożego Narodzenia 24 XII 1992 roku. Miało to miejsce w budynku Komendy Wojewódzkiej Państwowej Straży Pożarnej w Rzeszowie. Stało się to możliwe dlatego, że dyrektor Caritas Diecezji Rzeszowskiej był wówczas kapelanem Państwowej Straży Pożarnej.
Kuchnia ta została następnie przeniesiona w dniu 12 I 1996 roku, którą do tej pory prowadziło Towarzystwo Brata Alberta w parafii Podwyższenia Krzyża w Rzeszowie. Od tej pory działa jedna – największa w regionie kuchnia prowadzona wspólnie w Centrum Charytatywnym na ul. Jana Styki 21 w Rzeszowie.
Z kuchni korzysta codziennie od 1300 – 1700 osób.
Jasło
30 XII 1995 roku Biskup Edward Białogłowski dokonał poświęcenia kuchni dla ubogich w Jaśle. Organizacją jej powstania zajął się ks. Marian Putyra.
Z kuchni, która działa obecnie przy ul. Za Bursą, korzysta codziennie do 250 osób.
Gorlice
2 XII 1996 roku Biskup Ordynariusz Kazimierz Górny poświęcił kuchnię Caritas w Gorlicach. Powstała ona z inicjatywy ks. Jana Krynickiego przy Domu Rehabilitacyjno-Opiekuńczym na ul. 11-go Listopada.
Kuchnia ta, dzięki staraniom ks. Jerzego Gondka, działa obecnie przy ul. Piekarskiej i korzysta z niej ok. 200 osób.