Home > Bez kategorii > Świąteczna zbiórka żywności

Rekordowa Zbiórka Żywności Caritas w Rzeszowie!

Po raz 13 Caritas Diecezji Rzeszowskiej uczestniczyła w Ogólnopolskiej Zbiórce Żywności „Tak, pomagam”. Była to odpowiedź na prośbę Ojca świętego Franciszka, który w „Orędziu na Światowy Dzień Ubogich” zachęcał, aby „nie miłować słowem, lecz czynem”. 8 i 9 grudnia 2017 r. rzeszowska Caritas podjęła wielki czyn zgromadzenia produktów spożywczych, które posłużą jako wsparcie dla ludzi najbiedniejszych – dla osób starszych, samotnych, bezdomnych.

W 40 sklepach sieci „Frac”, „Biedronka”, „Społem”, „Lidl” w Rzeszowie oraz w kilkunastu sklepach w innych miejscowościach diecezji rzeszowskiej wszyscy robiący zakupy mieli możliwość ofiarowania artykułów spożywczych z długim terminem przydatności do spożycia (konserwy, mąka, makaron, ryż, olej, płatki, słodycze itp.). Zachęcali ich do tego wolontariusze Szkolnych Kół Caritas. W Rzeszowie prawie 900 uczniów wraz z nauczycielami, rodzicami – za przykładem Pani Kurator Małgorzaty Rauch – pełniło dyżury, z uśmiechem witając przychodzących do sklepu ludzi, informując ich o akcji Caritas i skutecznie zachęcając do podzielenia się zakupami. Czynili to bardzo efektywnie, ponieważ w ciągu 2 dni trwania zbiórki żywności – zebrano ok. 10 ton produktów. Trafią one przed Świętami Bożego Narodzenia do ludzi i rodzin znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej, a z uwagi na fakt, że zgromadzono dużo żywności – ta forma pomocy będzie realizowana również po Świętach.

Piotr Potyrała

25035251_404403326663421_359917967_o