Home > Bez kategorii > Olimpiada Caritas dla osób z niepełnosprawnością

Dwudziesty trzeci raz w historii Caritas Diecezji Rzeszowskiej zgromadziła ok. 800 osób z całego województwa podkarpackiego na sportowej Olimpiadzie, zorganizowanej 7 września 2023 r. w Rzeszowie. Olimpiada rozpoczęła się Mszą św. w kościele garnizonowym w Rzeszowie, której przewodniczył ordynariusz rzeszowski – Biskup Jan Wątroba. Odwołując się do Ewangelii o cudownym połowie ryb – Ksiądz Biskup powiedział w kazaniu: „Gdy coś nam nie wychodzi, ważne jest, abyśmy wtedy zaufali Jezusowi. Również podczas dzisiejszej Olimpiady – wszyscy jesteśmy zwycięzcami. A Jezus dodaje nam siły; wspiera nas.”

Po Mszy św. licznie zgromadzeni uczestnicy i kibice przeszli na pobliski Stadion „Podhalańczyk”, gdzie dyrektor Caritas ks. Piotr Potyrała powitał podopiecznych Warsztatów Terapii Zajęciowej, Środowiskowych Domów Samopomocy, Domów Pomocy Społecznej, Ośrodków Rehabilitacyjno-Edukacyjno-Wychowawczych, a także przybyłych gości.

Po wysłuchaniu hymnu olimpijskiego ksiądz dyrektor dokonał uroczystego otwarcia Olimpiady. Reprezentacje poszczególnych ośrodków dla osób z niepełną sprawnością przystąpiły do rywalizacji sportowej. Organizatorzy przygotowali wiele dyscyplin o różnym stopniu trudności – tak aby każdy mógł znaleźć odpowiednią dla siebie przestrzeń. Pomagali w tym wolontariusze Szkolnych Kół Caritas z rzeszowskich szkół: II LO, III LO, IX LO, Szkoły Podstawowej Sióstr Prezentek, Zespołu Szkół Gospodarczych, Zespołu Szkół Ekonomicznych. Nad całością zawodów czuwał prezes Podkarpackiego Towarzystwa Krzewienia Kultury Fizycznej Mieczysław Doskocz.

Na zakończenie Olimpiady – dyrektor rzeszowskiej Caritas ks. Piotr Potyrała z kierownikiem Warsztatów Terapii Zajęciowej w Rzeszowie Krzysztofem Baranem wręczyli uczestnikom Olimpiady medale oraz dyplomy.