Home > Bez kategorii > Pomoc Caritas Diecezji Rzeszowskiej dla powodzian

Potężna powódź, która wyrządziła ogromne zniszczenia w południowo-zachodniej Polsce, wyzwala równocześnie wielkie pokłady dobra i chrześcijańskiego miłosierdzia. Widząc dramat powodzian, którzy stracili wszystko, ludzie chcą im pomagać. W tę pomoc włączają się organizacje pozarządowe, samorządy, szkoły, firmy, osoby indywidualne. Od pierwszych chwil powodzi z pomocą poszkodowanym przychodzi Kościół, z ramienia którego tę pomoc koordynuje Caritas. Aby wielka fala pomocy była właściwie ukierunkowana, Caritas Diecezji Rzeszowskiej pozostaje w stałym kontakcie z dyrektorami Caritas z terenów objętych powodzią, a także z Caritas Polska oraz sztabem kryzysowym wojewody podkarpackiego. W organizowanie pomocy włączają się także terenowe placówki Caritas.

Do centrali rzeszowskiej Caritas w ciągu kilku dni dotarły tony produktów spożywczych, artkułów higienicznych, środków czystości. Podobna zbiórka została zorganizowana przez jasielski okręg Caritas. Dzięki temu już po kilku dniach od przyjścia niszczącej fali powodzi – z Rzeszowa i Jasła wyruszyły transporty z pomocą, na którą czekali powodzianie. Zostały one skierowane na teren diecezji świdnickiej, legnickiej i opolskiej (m.in. Jelenia Góra, Kłodzko, Bystrzyca Kłodzka, Opole, Głuchołazy). Ponadto, rzeszowska Caritas już w pierwszych dniach powodzi przekazała 20.000 zł na pomoc dla ludzi z terenu Diecezji Świdnickiej. Zostały także zakupione i przekazane powodzianom osuszacze oraz narzędzia do robienia porządków.

Bieżące informacje dotyczące pomocy powodzianom można śledzić na internetowej stronie caritas.rzeszow.pl