Home > Bez kategorii > Rzeszowska Caritas z podopiecznymi wspomina św. Jana Pawła II

W przeddzień liturgicznego wspomnienia św. Jana Pawła II – Caritas Diecezji Rzeszowskiej zorganizowała spotkanie uczestników i pracowników Warsztatów Terapii Zajęciowej, Środowiskowych Domów Samopomocy, Domów Pomocy Społecznej, Centrum Integracji Społecznej oraz Związku Sybiraków, aby uczcić pamięć największego w dziejach Polaka. Rozpoczęło się ono Mszą św., odprawioną w kościele pw. Podwyższenia Świętego Krzyża w Rzeszowie, której przewodniczył Biskup Rzeszowski Jan Wątroba. Wskazując na postać św. Jana Pawła II – biskup w kazaniu powiedział: „Jan Paweł II kochał ludzi z niepełnosprawnością, kochał chorych, cierpiących. Oni zawsze mieli w jego sercu uprzywilejowane miejsce. Papież z nimi rozmawiał, błogosławił – bo widział w nich Chrystusa.”

Po Mszy św. jej uczestnicy przeszli w procesji różańcowej do pobliskiego pomnika Sybiraka, rozważając radosne tajemnice różańca w kontekście życia św. Jana Pawła II.

Ostatnim punktem uroczystości był posiłek przygotowany przez gospodarzy spotkania – Warsztaty Terapii Zajęciowej Caritas w Rzeszowie na czele z ich kierownikiem Krzysztofem Baranem.