Home > Bez kategorii > „Witaj szkoło!”: wyprawki szkolne dla dzieci od Caritas Diecezji Rzeszowskiej

Dla wielu rodzin przygotowanie wyprawki szkolnej jest dużym wyzwaniem i obciążeniem finansowym. Z myślą o dzieciach z takich rodzin Caritas Diecezji Rzeszowskiej zorganizowała 31 sierpnia 2024 r. w rzeszowskiej galerii Millenium Hall akcję pod nazwą „Witaj szkoło!”

Dzięki wsparciu od Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego, a także dzięki darczyńcom (m.in. przedsiębiorstwo społeczne „Kalla”) oraz środkom własnym rzeszowskiej Caritas – 150 dzieci zostało hojnie obdarowanych. Były to dzieci z ubogich rodzin, z rodzin zastępczych, dzieci z niepełnosprawnością oraz polskie dzieci z Ukrainy.

Słowo pozdrowień do licznie zgromadzonych dzieci oraz ich rodziców i opiekunów skierowała wojewoda podkarpacki Teresa Kubas-Hul oraz wicemarszałek województwa podkarpackiego Małgorzata Jarosińska-Jedynak. Podziękowania dla wszystkich darczyńców wypowiedział dyrektor Caritas Diecezji Rzeszowskiej ks. Piotr Potyrała. Spotkanie zostało ubogacone przez muzykę i śpiew w wykonaniu Dariusza Kosaka i Kamila Niemca. Dużym zainteresowaniem cieszył się także kącik malucha z zabawami dla dzieci.

Kulminacyjnym punktem spotkania było wręczenie przez zaproszonych gości oraz wolontariuszy Szkolnego Koła Caritas z IX Liceum Ogólnokształcącego w Rzeszowie plecaków wypełnionych przyborami szkolnymi. Uśmiechy na twarzach dzieci oraz ich bliskich stanowiły potwierdzenie, że właśnie te osoby potrzebowały tej formy wsparcia.