Home > Świetlica w Ropczycach – Witkowicach

W dniu 30 stycznia 2019 roku w Ropczycach-Witkowicach odbyła się bardzo ważna i podniosła uroczystość:  oficjalne otwarcie i poświęcenie Świetlicy Wsparcia Dziennego utworzonej w ramach projektu „Dorastanie z Caritas”. Projekt jest realizowany ze środków UE poprzez WUP w Rzeszowie.

Projekt dla dzieci w świetlicach  jest realizowany w czterech miejscowościach: Ropczyce-Witkowice, Wielopole Skrzyńskie, Niedźwiada oraz w Trzcianie. Świetlice Wsparcia Dziennego oferują pomoc dzieciom w wieku 9-18 lat. Wsparcie to opieka wykwalifikowanych specjalistów, zajęcia dostosowane do indywidualnych potrzeb oraz posiłek. Ponadto organizowane są m.in. zabawy ruchowe, warsztaty plastyczne, zajęcia taneczne, muzyczne, kulinarne, lekcje języka obcego, atrakcyjne wyjazdy (kino, lodowisko, basen) oraz letni wypoczynek.

Świetlica znajduje się starej plebanii, która została wyremontowana i zmodernizowana dzięki środkom z WUP, WFOŚiGW, miejscowej parafii oraz diecezjalnej Caritas. Modernizację przeprowadziła Spółdzielnia Pokój.  Biskup Ordynariusz dokonał poświęcenia obiektu oraz modlił się za uczestników placówki i pobłogosławił prowadzącym to ważne dzieło.