Home > Akcje > Święty Mikołaj 2018 na Podpromiu

W dniu 6 grudnia br. blisko 2000 dzieci oraz niepełnosprawnych z terenu całej diecezji rzeszowskiej przybyło do hali sportowej Podpromie w Rzeszowie.

Takie spotkanie to już wieloletnia tradycja. W gronie dzieci i niepełnosprawnych zasiedli m.in.: Biskup Rzeszowski Jan Wątroba, proboszcz rzeszowskiej fary ks. prałat Jan Szczupak,  wiceprzewodniczący Sejmiku Województwa Podkarpackiego Jerzy Cypryś, pełnomocnik prezydenta Rzeszowa Henryk Wolicki, dyrektor II LO w Rzeszowie Andrzej Szymanek, prezes Rzeszowskiego Towarzystwa Pomocy im. św. Brata Alberta Aleksander Zacios. W klimat oczekiwania znany z wiersza Reginy Nachacz: Z księżycem uśmiechniętym – niejedna gwiazdka świeci – Dobry Mikołaj Święty – Jedzie do dobrych dzieci,  widoczny na twarzach, zwłaszcza niepełnosprawnych wprowadził zespół Młody Duch z Górna prowadzony przez Darka Kosaka.

Warto zauważyć nowe elementy tegorocznej dekoracji (Waldemar Wiśniewski z Plastyka): Biało – Czerwona a na niej obok św. Mikołaja św. Brat Albert walczący w Powstaniu Styczniowym o wolną i niepodległą a potem dla biedaków zdobywał żebraczy chleb oraz św. Faustyna, która wszystkim podpowiada: Dopomóż mi Panie aby moje oczy, ręce, nogi, słuch, język i serce były miłosierne.

Przed spektaklem o św. Mikołaju (z elementami nawiązania do 100 lecia Niepodległej), który jak zwykle  przedstawiła młodzież II LO w Rzeszowie pod kierunkiem Ewy Sareckiej, Lidii Cypryś i Sławomira Gołąba,  Biskup Jan odmówił modlitwę i pobłogosławił zgromadzonym. Warto podkreślić kolejną tegoroczną nowość jaka była obecność Policji z KW z Rzeszowa, która wraz z Sejmikiem województwa przygotowała i przekazała odblaskowe opaski na rękę w trosce o bezpieczeństwo.

Tradycją natomiast była wolontariacka służba SKC IX LO z Rzeszowa i lody z Korala dla każdego wychodzącego z paczką, której głównym Darczyńcą był prezes Asseco Poland. Obok niego finansowo św. Mikołaja w przygotowaniu paczek wsparli: MOPS Rzeszów, diecezjalna Caritas oraz Rzeszowskie Towarzystwo Pomocy im. Brata Alberta a o bezpieczeństwo zatroszczył się PZU i Security Office.

Zapraszamy do galerii