Home > Akcje > Zbiórka Żywności Caritas

Adwent – to piękny czas, w którym chrześcijanie podejmują przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia. Atmosfera zbliżających się Świąt sprzyja także pomaganiu ludziom ubogim. W tym czasie – Caritas Diecezji Rzeszowskiej włączyła się w organizowaną w całej Polsce zbiórkę żywności – pod hasłem „Tak, pomagam”.

7 i 8 grudnia 2018 r. ok. 1.400 wolontariuszy Szkolnych Kół Caritas oraz Parafialnych Zespołów Caritas pełniło dyżury w 55 sklepach na terenie Diecezji Rzeszowskiej. Z uśmiechem witali osoby przychodzące zrobić zakupy i informowali o organizowanej akcji, a także dziękowali za ofiarowane produkty: konserwy, cukier, mąkę, makaron, ryż, olej, herbatę i słodycze. Hojność darczyńców była bardzo duża: w samym Rzeszowie zebrano ok. 6.000 kg żywności, a do tej liczby trzeba dodać produkty, które były zbierane w wielu parafiach poza Rzeszowem – także na rzecz przedświątecznej pomocy najbiedniejszym.

Radością napawa zarówno szlachetna postawa ludzi, którzy potrafią podzielić się żywnością z innymi, jak również zaangażowanie wolontariuszy. Są nimi młodzi ludzie (uczniowie, studenci), którzy pod opieką nauczycieli, księży i rodziców – czynią dobro i zachęcają do tego innych. W tegoroczną akcję Zbiórki Żywności włączyła się również Pani Małgorzata Rauch – Podkarpacki Kurator Oświaty.

Link do reportażu TVP o Zbiórce Żywności w Diecezji Rzeszowskiej: https://rzeszow.tvp.pl/40328386/pietnasta-bozonarodzeniowa-zbiorka-zywnosci-pod-haslem-tak-pomagam

Zapraszamy do galerii