Home > Placówki > Ośrodki wypoczynkowe > Budy Głogowskie > Piknik Rodzinny w Ośrodku Caritas w Budach Głogowskich

W słoneczne, niedzielne  popołudnie – 9 czerwca 2019 r. w Centrum Caritas w Budach Głogowskich został zorganizowany Piknik Rodzinny połączony z półmaratonem, któremu towarzyszy hasło „Biegam i wspieram”.

Od ponad 5 lat do Ośrodka Caritas przybywają dzieci, młodzież, dorośli , osoby niepełnosprawne, wolontariusze. Uczestniczą w zajęciach edukacyjnych, warsztatowych, rekreacyjnych, w szkoleniach i rekolekcjach. Od 1 czerwca 2019 r. ten Ośrodek funkcjonuje jako Zakład Aktywności Zawodowej, w którym zatrudnienie znalazło 30 osób niepełnosprawnych.

Uroczystego otwarcia Pikniku dokonał wicedyrektor Caritas Diecezji Rzeszowskiej – ks. dr Piotr Potyrała w towarzystwie kierownika nowego ZAZ-u w Budach Głogowskich – Daniela Jakubowskiego. Towarzyszyli im: dyrektor Wojewódzkiego Urzędu Pracy – Tomasz Czop, burmistrz Głogowa Małopolskiego – Paweł Baj, radna Barbara Madej i kierownik Warsztatów Terapii Zajęciowej w Kolbuszowej – Justyna Tęcza. Wielką radość uczestników Pikniku wywołały również odwiedziny dyrektora rzeszowskiej Caritas – ks. prałata Stanisława Słowika.

Licznie zgormadzeni uczestnicy Pikniku korzystali z przygotowanych atrakcji. Dzieci chętnie uczestniczyły w rywalizacji sportowej, a także pływały rowerkami wodnymi, wychodziły wysoko po ściance wspinaczkowej, jeździły harleyami. Dużym zainteresowaniem cieszyło się stoisko przygotowane przez Lasy Państwowe, a także ekspozycja prac wykonanych przez osoby niepełnosprawne. Sił nikomu nie brakowało, ponieważ pracownicy Ośrodka przygotowali pyszny bigos, grillowane kiełbaski oraz słodycze. Uczestnicy Pikniku obserwowali także sportowców, biorących udział w półmaratonie oraz rywalizacji nordic walking.

Piknik zakończył się w godzinach wieczornych ceremonią wręczania medali i nagród zwycięskim biegaczom.

Zapraszamy do galerii