Home > Akcje > Kromka Chleba dla Sąsiada

Od 15 do 22 września 2019 roku odbywać się będą „Dni Kromki Chleba Caritas”. Akcja ma w Polsce już kilkuletnią tradycję. Jej zadaniem jest zwrócenie uwagi na potrzeby ludzi biednych i cierpiących z powodu niedożywienia. Kulminacyjnym momentem tygodniowych obchodów będzie zbiórka żywności w wybranych sklepach sieci Biedronka.

Proponowana przez Caritas kampania ma także na celu uświadomienie i przypomnienie ludziom wartości i znaczenia chleba. Niezjedzoną, przeterminowaną lub kupioną w nadmiarze żywność wyrzuca się i to właśnie chleb jest produktem najczęściej wyrzucanym.

20 i 21 września (piątek i sobota) odbędzie się w wybranych sklepach sieci Biedronka zbiórka produktów spożywczych „Kromka Chleba dla Sąsiada”. Produkty żywnościowe zebrane przez młodzież Szkolnych Kół Caritas i Parafialne Zespoły Caritas trafią do najbardziej potrzebujących, głównie osób starszych, samotnych i wykluczonych społecznie.

Na terenie Diecezji Rzeszowskiej zbiórka żywności będzie prowadzona w 31 sklepach „Biedronka” (w tym – w Rzeszowie – w 20) w piątek (20 września) od godz. 10.00 do 18.00, a w sobotę (21 września) od godz. 9.00 do 17.00.