Home > Akcje > Tornistry z przyborami szkolnymi i słodyczami dla polskich dzieci z Ukrainy

Przez wiele lat przed rozpoczęciem roku szkolnego Caritas przekazywała dzieciom z ubogich rodzin wyprawki szkolne. Od kilku lat – polskie rodziny otrzymują wsparcie finansowe w postaci świadczeń „500+” i „300+”. Dzięki temu – nie muszą brać kredytów na zakupienie dzieciom tornistrów, przyborów szkolnych i podręczników.

W zupełnie innych warunkach żyją dzieci na Ukrainie – również dzieci z polskich rodzin. Wiele z nich żyje w bardzo skromnych, a nawet ubogich warunkach. Z tego powodu – Caritas Diecezji Rzeszowskiej postanowiła zmodyfikować dotychczasową akcję „Tornister pełen uśmiechów” i ukierunkować ją właśnie na polskie dzieci z Ukrainy. W tę akcję włączyło się wielu ludzi, którzy do biura rzeszowskiej Caritas przekazywali plecaki wypełnione przyborami szkolnymi. Wiele osób dokonywało także wpłat na konto Caritas Diecezji Rzeszowskiej. Dzięki temu – udało się zgromadzić 150 plecaków.

Część z nich trafiła do dzieci z polskich rodzin z Zółkwi na Ukrainie, a także do Lwowa. Natomiast 31 sierpnia 2021 r. odbyło się przekazanie wyprawek szkolnych oraz słodyczy dzieciom z Polskiej Szkoły w Strzelczyskach. Wielkie było wzruszenie dzieci oraz ich rodziców, a także Pani Dyrektor Alicji Bałuch. Oprócz prezentów dla dzieci – dyrektor Caritas Diecezji Rzeszowskiej ks. Piotr Potyrała przekazał laptopa jako element doposażenia szkoły.

Link TVP – „Tornister pełen uśmiechu”