Home > Akcje > Owocna przedświąteczna zbiórka żywności

2 i 3 grudnia 2022 r. Caritas Diecezji Rzeszowskiej uczestniczyła w ogólnopolskiej zbiórce żywności „Tak, pomagam”. Jej celem było zebranie artykułów spożywczych dla ubogich, bezdomnych, samotnych. Cel ten został osiągnięty: w samym Rzeszowie zebrano ok. 6.500 kg trwałej żywności, a do tego trzeba doliczyć kilka ton żywności zebranej w wielu innych miejscowościach Diecezji Rzeszowskiej. Produkty te zostaną wykorzystane do wzbogacenia paczek dla ubogich na Boże Narodzenie.

Zbiórka żywności, którą kierował dyrektor rzeszowskiej Caritas – ks. Piotr Potyrała oraz diecezjalny koordynator Szkolnych Kół Caritas – ks. Karol Hadam, swoją efektywność zawdzięcza wspaniałym darczyńcom, którzy hojnie dzielili się zakupami oraz wolontariuszom (Szkolne Koła Caritas, Parafialne Zespoły Caritas, Podkarpackie Kuratorium Oświaty, nauczyciele z powiatu ropczycko-sędziszowskiego), którzy pełniąc dyżury – zachęcali ludzi do włączenia się w akcję. W imieniu potrzebujących, do których trafi pomoc – serdecznie dziękujemy. Bóg zapłać!

Zapraszamy do galerii