Home > Akcje > Spotkanie Kapelanów placówek medycznych przed Światowym Dniem Chorego

Kapelani szpitali i placówek medycznych Caritas spotkali się 20 stycznia 2023 r. w centrali Caritas Diecezji Rzeszowskiej przed Światowym Dniem Chorego. Obecny na spotkaniu bp Jan Wątroba. W spotkaniu uczestniczyło 30 kapelanów.

Na początku wszystkich zebranych powitał ks. dr Piotr Potyrała, dyrektor Caritas Diecezji Rzeszowskiej. Następnie zebrani wysłuchali wystąpienia ks. Władysława Jagustyna, wicedyrektora Caritas Diecezji Rzeszowskiej, który zaprezentował orędzie Ojca Świętego Franciszka na XXXI Światowy Dzień Chorego pod hasłem „Miej o nim staranie. Współczucie jako synodalna realizacja uzdrowienia”.

Specjalnym Gościem i prelegentem był ks. prof. Piotr Morciniec, kierownik Katedry Teologii Moralnej i Etyki Społecznej Uniwersytetu Opolskiego, który wygłosił referat pt. „Zaopiekować osobę ludzką – zadania i zagrożenie”.

Podczas spotkania omówiono udział Księży Biskupów w Światowym Dniu Chorego w ośrodkach na terenie diecezji rzeszowskiej. Biskupi w ciągu kilku dni odwiedzą kilkanaście placówek leczniczych i opiekuńczych. Centralna uroczystość odbędzie się 11 lutego w Sanktuarium Matki Bożej Rzeszowskiej o godz. 9.00.

Na zakończenie bp Wątroba podziękował kapelanom za ich służbę na rzecz chorych i cierpiących.