Home > Akcje > Skrzydła

Zakończyła się III edycja Programu Stypendialnego „Skrzydła z Grupą LOTOS”. Z tej okazji opiekunowie tej inicjatywy – Grupa LOTOS we współpracy z Caritas Polska – zaprosili 70 stypendystów z gimnazjów i szkół ponadgimnazjalnych na wycieczkę edukacyjną po Trójmieście, która odbyła się w dniach 22 – 25 maja 2013r.

Wspólne spotkania stypendystów i ich opiekunów oraz poznawanie historii i teraźniejszości polskich miast są już tradycją programu „Skrzydła z Grupą LOTOS”. W tym roku 70 stypendystów z pomorskich, jasielskich i bielskich gimnazjów oraz szkół ponadgimnazjalnych, których wspiera Grupa LOTOS, miało okazję wyruszyć na wyjątkowo bogatą w atrakcję wyprawę po Trójmieście. Wśród stypendystów z Powiatu Jasielskiego znaleźli się uczniowie z Gimnazjów w Święcanach i Krempnej oraz I i II LO w Jaśle.

W programie wycieczki znalazło się między innymi: zwiedzanie rafinerii Grupy LOTOS oraz stadionu PGE Arena, wizyta w Centralnym Muzeum Morskim, jak również rejs po Zatoce Gdańskiej zabytkowym żaglowcem (galeonem). W trakcie wycieczki rozstrzygnięto także konkurs fotograficzny a wśród wyróżnionych znalazło się trzech stypendystów z Powiatu Jasielskiego, którzy otrzymali cenne nagrody ufundowane przez Grupę LOTOS.

– Grupa LOTOS w zakresie działań społecznych angażuje się w trzy kluczowe obszary, tj. bezpieczeństwo w ruchu drogowym (BRD), ochronę środowiska oraz wyrównywanie różnic społecznych wśród dzieci i młodzieży, którego przykładem jest właśnie Program Skrzydła z Grupą LOTOS – powiedziała Iwona Mostowska, Kierownik Działu Spraw Społecznych i Kulturalnych. Po trzech latach prowadzenia Programu widzimy, jak jego uczestnicy, dzięki dodatkowemu wsparciu i opiece rozwijają swoje pasje i zainteresowania, a przez to budują też pewność siebie i wiarę we własne możliwości.

„Skrzydła z Grupą LOTOS” to zainaugurowany w 2010 r. i realizowany we współpracy z Caritas Polska program. Jego celem jest wyrównywanie szans dzieci i młodzieży, a tym samym przeciwdziałanie wykluczeniu społecznemu. Grupa LOTOS objęła nim 70 uczniów z trzech regionów, w których prowadzona jest działalność biznesowa koncernu: województwa pomorskiego oraz powiatów jasielskiego i bielskiego. W ramach programu uczniowie otrzymują środki na niezbędne pomoce naukowe, książki oraz zajęcia dodatkowe.

Stypendyści mieli już kilka okazji do wspólnych edukacyjnych i integracyjnych spotkań. W ciągu trzech lat uczniowie z Pomorza odwiedzili Centrum Hewelianum w Gdańsku, uczestniczyli w rejsie żaglowcem po Zatoce Gdańskiem oraz odkrywali historyczne tajemnice: na zamku w Malborku – w czasie „wyprawy rycerskiej”, a uczniowie z południa Polski zwiedzali między innymi: Wawel i Zamek w Łańcucie.

Urszula Słowik

koordynator Programu Skrzydła