Home > Bez kategorii > Ponad 1000 paczek od św. Mikołaja i Caritas Diecezji Rzeszowskiej dla dzieci i osób z niepełnosprawnością

Bez względu na liczbę lat – wszyscy cieszą się ze wspomnienia św. Mikołaja, który kojarzy się z obdarowywaniem prezentów – na wzór historycznej postaci, którą był żyjący na przełomie III i IV wieku biskup Mikołaj. Caritas Diecezji Rzeszowskiej naśladuje tę postawę przez cały rok, a tym bardziej 6 grudnia. Z tej racji – do auli Instytutu Teologiczno-Pastoralnego w Rzeszowie zaproszono 400 dzieci oraz osób z niepełnosprawnością. O randze spotkania świadczy obecność biskupa rzeszowskiego Jana Wątroby, a także wiceprzewodniczącego Sejmiku Województwa Podkarpackiego – Jerzego Cyprysia, radnego Sejmiku – Karola Ożoga i wicedyrektor MOPS-u w Rzeszowie – Joanny Ferenc-Bar. Uroczystość została zorganizowana przy wsparciu Miasta Rzeszowa.

W radosny klimat spotkania – jego uczestników wprowadził śpiewem Dariusz Kosak z uczniami Szkoły Podstawowej Zakonu Pijarów z Rzeszowa. Następnie – licznie zebranych gości powitał dyrektor Caritas Diecezji Rzeszowskiej ks. Piotr Potyrała. Zwracając się do uczestników spotkania Biskup Jan Wątroba przypomniał, jak ważna jest dobroć serca, bo dzięki niej możemy na co dzień naśladować św. Mikołaja. Z wielką uwagą wszyscy podziwiali występ artystyczny przygotowany przez uczniów II Liceum Ogólnokształcącego w Rzeszowie na czele z nauczycielami: dyrektorem szkoły Andrzejem Szymankiem, a także Joanną Kocór, Sławomirem Gołąbem i Edytą Jagodą. Na jego zakończenie – na scenie pojawił się oczekiwany przez wszystkich św. Mikołaj. W dialogu z widownią – powiedział: „Dziękuję wszystkim dzieciom, które tutaj przyjechały; dziękuję osobom z niepełnosprawnością; dziękuję zaproszonym gościom: dziękuję za to, że innym pomagacie! Bo to jest właśnie Caritas!”

Wielka radość była widoczna na twarzach setek osób, które otrzymały prezenty: słodycze, maskotki, przybory szkolne… Wśród obdarowanych były dzieci z ubogich rodzin, podopieczni domu dziecka, osoby z niepełnosprawnością. W najbliższym czasie – prezenty od św. Mikołaja i rzeszowskiej Caritas otrzymają kolejne grupy dzieci oraz dorosłych w trudnej sytuacji.

W czasie spotkania Biskup Jan Wątroba wręczył okolicznościowy grawerton i podziękował wicedyrektorowi rzeszowskiej Caritas Danielowi Jakubowskiemu za 20 lat pracy w Caritas Diecezji Rzeszowskiej i służby potrzebującym.