Home > Bez kategorii > Wigilia rzeszowskiej Caritas dla ubogich

23 grudnia 2023 r. Caritas Diecezji Rzeszowskiej – we współpracy z Rzeszowskim Towarzystwem Pomocy im. św. Brata Alberta, przy wsparciu Miasta Rzeszowa – zorganizowała Wigilię dla osób ubogich, samotnych, bezdomnych oraz seniorów korzystających z programu Caritas Polska realizowanego w partnerstwie z Fundacją Biedronki „Na codzienne zakupy”.. Licznie zgromadzonych uczestników (ok. 200 osób) powitał dyrektor Caritas – ks. Piotr Potyrała. Następnie biskup rzeszowski Jan Wątroba odmówił modlitwę, pobłogosławił opłatki i złożył życzenia, mówiąc: „Ważne jest, abyśmy obok drugiego człowieka nigdy nie przechodzili obojętnie. I abyśmy pamiętali, że Boże Narodzenie – to są urodziny Jezusa i to jest Jego święto.” ” W radosnej atmosferze wszyscy wzięli do ręki opłatki i wypowiedzieli bożonarodzeniowe życzenia. Po nich – zasiedli do stołu, aby spożyć przygotowane potrawy, m.in. barszcz, kapustę z grzybami, pierogi, ryby, a także placki. Jako kelnerzy dyżur pełnili wolontariusze ze Szkolnego Koła Caritas z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Rzeszowie oraz z Zespołu Kuratorskiego na czele z dyrektorem Sądu Rejonowego w Rzeszowie Przemysławem Górskim. W trakcie wieczerzy życzenia wypowiedzieli zaproszeni goście, m.in. wojewoda podkarpacki – Teresa Kubas-Hul, wicemarszałek Województwa Podkarpackiego – Stanisław Kruczek, wicestarosta rzeszowski – Tadeusz Pachorek, były prezydent Rzeszowa – dr Mieczysław Janowski.

Wszyscy uczestnicy Wigilii czuli podniosłą atmosferę, a także radość z faktu, że nie są sami, bo rzeszowska Caritas o nich pamięta.

Podobne spotkanie wigilijne zostało przez Caritas zorganizowane również w Jaśle.