Home > Bez kategorii > Kolędowanie i jasełka z uchodźcami z Ukrainy

„Uciekali, uciekali, uciekali / Na osiołku przez pustyni żar. Jak najdalej, jak najdalej, jak najdalej / Ukryć Dziecię bezcenny ich skarb” – te słowa kolędy są bliskie tym osobom, które z powodu wojny musiały uciekać ze swojej Ojczyzny – Ukrainy. Wiele z nich – swoją drugą Ojczyznę znalazło w Rzeszowie. Dla każdej z tych osób szczególnym czasem jest Boże Narodzenie. Ważne są dla nich spotkania w kręgu bliskich, ale także spotkania z innymi ludźmi.

Takie spotkanie dla uchodźców z Ukrainy 6 stycznia 2024 r. w Rzeszowie zorganizowało Centrum Pomocy Uchodźcom i Migrantom prowadzone przez Caritas Diecezji Rzeszowskiej. Licznie zgromadzeni goście podziwiali kunszt aktorski dzieci, które przygotowały piękne jasełka. Między poszczególnymi scenami śpiewane były kolędy – zarówno w języku polskim jak i ukraińskim. Po zakończonym występie – dyrektor Caritas Diecezji Rzeszowskiej – ks. Piotr Potyrała podziękował wszystkim pracownikom Caritas za przygotowanie bożonarodzeniowego spektaklu, a także złożył życzenia, przypominając ewangeliczne słowa: „Chwała Bogu na wysokościach, a na ziemi pokój ludziom Jego upodobania” (Łk 2, 14).

Radosną częścią spotkania i okazją do lepszego wzajemnego poznania się było delektowanie się pysznymi potrawami oraz rozmowy, podczas których wybrzmiały podziękowania obywateli Ukrainy za pomoc otrzymywaną od Polaków.